Volg ons atelier op Twitter

gieten

In ons atelier wordt van de afdruk in klei eerst een mal gemaakt in acryl, een twee-componenten kunststof. Deze mal is de basis voor de wassen mal die daarna volgt. Dit wasmodel gaat naar de gieterij voor het zilver of bronsgieten

In de gieterij wordt gewerkt volgens de ‘verloren was methode’, ook wel ‘à cire perdue’ genaamd. Dit is de oudst bekende giet methode. Wasmodellen worden eerst uitgestookt in vuurvaste vormen (op 650º C) waarna in de zo ontstane contravorm het brons of zilver kan worden gegoten onder vacuumdruk (op een temperatuur van ±1150º C).

Als het gietwerk klaar is worden de vuurvaste vormen stukgehakt. Het werk wordt schoongespoten onder hoge druk en dan begint het afwerken van de ruwe vormen. De gietkanalen worden verwijderd en de giethuid wordt geborsteld. Kleine accenten worden aangebracht door te polijsten. Voor brons is de laatste fase het aanbrengen van de kleur (patineren). Het bronswerk wordt met een gasbrander weer opgewarmd en met zuren bewerkt om op kleur te brengen.